Covid 19 in Nederland: hoe gaat het met ons?

Covid-19 is een virale longontsteking die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus. Het kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, waarvan sommige leiden tot de dood. In Nederland zijn tot nu toe (9 april 2020) 13.759 mensen besmet met het virus, van wie er 562 zijn overleden. Het RIVM meldde op 8 april dat het aantal besmettingen in de afgelopen 24 uur met 2.146 was toegenomen, het hoogste aantal dagelijkse nieuwe infecties tot nu toe. Het aantal doden nam toe met 125.

Covid 19: een overzicht van de situatie in Nederland

-Covid 19 is een virale ziekte die sinds december 2019 in Wuhan, China opgedoken is.
-In Nederland zijn er inmiddels meer dan 30.000 bevestigde gevallen van Covid 19. Dit aantal is waarschijnlijk veel hoger, omdat niet iedereen getest wordt.
-Covid 19 kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, waarvan sommige dodelijk kunnen zijn.
-Ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen lopen het grootste risico om ernstige infecties op te lopen en te overlijden aan Covid 19.
-Er is nog geen vaccine of medicijn beschikbaar tegen Covid 19. De beste manier om het virus tegen te gaan is door preventieve maatregelen te nemen, zoals social distancing en het dragen van een mondkapje.

Covid 19 in Nederland: de cijfers

Covid 19 was een ziekte die in 2019 voor het eerst werd vastgesteld in China. De ziekte veroorzaakte koorts en longontsteking en was moeilijk te behandelen. In 2020 kwam de ziekte naar Nederland en het aantal mensen dat eraan overleed nam snel toe. Het RIVM raadde iedereen aan om thuis te blijven en zo veel mogelijk contact te vermijden met anderen. Mensen die toch naar buiten gingen, moesten een mondkapje dragen. Er waren ook veel bedrijven die hun deuren moesten sluiten, omdat er geen klanten meer kwamen. Het RIVM probeerde de ziekte zo snel mogelijk te bestrijden, maar het aantal mensen dat eraan overleed bleef toenemen. Uiteindelijk besloten de overheid en het RIVM om een lockdown in te stellen, waarbij iedereen thuis moest blijven behalve als ze naar hun werk of school moesten gaan of naar de supermarkt gingen. Dit hielp ervoor te zorgen dat het aantal nieuwe infecties afnam, maar het aantal mensen dat eraan overleed bleef toch hoog.

1. Is iedereen in Nederland verplicht om een mondkapje te dragen?
2. Hoeveel mensen in Nederland zijn positief getest op Covid-19?
3. Wat zijn de huidige maatregelen om het virus te bestrijden?
4. Hoe lang duurt het gemiddeld voor iemand met Covid-19 symptomen krijgt?
5. Is er een vaccin beschikbaar voor Covid-19?